Hoe werkt de gemeente

Met de gemeente komt u op allerlei manieren in aanraking. Maar weet u ook hoe alles in z’n werk gaat?

De gemeente in het kort

Inwoners bepalen wie er in de gemeenteraad komen. De gemeenteraad en het college bepalen wat er gedaan moet worden. De ambtenaren zorgen dat het gedaan wordt.  

Gemeenteraad

Een keer in de vier jaar worden er gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd. Inwoners kiezen dan hun vertegenwoordigers, de gemeenteraad. De gemeenteraad is het hoogste bestuur van een gemeente. De raad bepaalt wat er gebeurt en hoeveel geld daarvoor wordt uitgegeven. Een gemeenteraad stelt het college samen. De raad komt één keer in de vijf weken bij elkaar. De raadsleden vergaderen dan op maandagavond in de raadzaal in het gemeentehuis in De Goorn. Het raadslidmaatschap kost veel tijd maar is geen baan. Leden krijgen wel een vergoeding voor hun raadswerk. Koggenland heeft negentien raadsleden.

College

De burgemeester en wethouders vormen het college. Dit college is het dagelijks bestuur van een gemeente. Een burgemeester wordt benoemd voor zes jaar. Hij of zij is de voorzitter van het college en van de gemeenteraad. Het aantal wethouders is afhankelijk van het aantal inwoners. Er kunnen minimaal twee en maximaal negen wethouders per gemeente zijn. Het wethouderschap is een baan. Het salaris is afhankelijk van de grootte van de gemeente.

 

Ambtenaren

Onder begeleiding van de gemeentesecretaris, zorgen de ambtenaren dat het dagelijkse werk gedaan wordt. Zij zorgen dat u paspoorten kunt aanvragen, een bouwvergunning krijgt of dat u in een goed onderhouden omgeving woont. Belangrijke taakgebieden voor ambtenaren zijn: openbare orde, recreatie, onderwijs, verkeer en vervoer, sport, werkgelegenheid, milieu en maatschappelijk werk.

Kijk voor meer informatie op de pagina Bestuur & organisatie. (Deze link opent in een nieuw venster)